Närsök...

... av alla dess slag skulle vi få lära oss allt om på jaktkursen i fredags! Vilken station jag gillade bäst kan ni läsa er till i nedre delen av detta inlägg.

Vi fick börja med lite stadga på stigen och sedan bar det ut på ängen där det fanns 3 stationer ganska närliggande varann. 3 hundar med förare fick placera sig längst till vänster, 4 i mitten och 3 till höger. Hund 1 i varje gäng skulle hämta en markering, hund 2 en dirigering ut till ett närsök och sedan bytade man på omgång nr 2. Denna övning gick ut på att man som nr 2 skulle släppa markeringen som hund 1 redan hämtat. När jag skickades ut så sprang jag för långt förstod jag när MOR blåste stopp, men stanna, NEJ det ville jag inte. När MOR kom farande ut som ett jehu så sprang jag inåt och kom in i närområdet och fick signal att jag var rätt, men jag såg bara tennisbollar och fortsatte leta dummiesar, då tröttnade MOR och kom ännu närmre mig för att berätta för mig att det var ok att ta en tennisboll. Markeringen jag fick ta sedan vållade inga större problem mer än att jag kunde skyndat mig lite kanske. Det här var en ganska jobbig övning, 3 hundar jobbade samtidigt och det blåstes till höger & vänster... men så kan det ju vara i verkliga livet så detta var himla bra att få pröva på. Efter denna övning så var det dags för lite vattning vilket behövs när solen värmer en så gott så gott och en stunds vila i skuggan var inte heller helt fel

När 2-beningarna oxå vilat så blev vi oxå uppdelade på 3 stationer... denna gång på betydligt längre avstånd ifrån varann. Ute på ängen fanns dirigeringsrutan, till vänster om paddocken ut på åkern hade Kent placerat sig och uppe i den lilla hagen vid parkeringen hade Gert sitt lilla kryp in.

Jag & Tessie började på station dirigeringsrutan där inga större förbättringar kunde visas upp jämfört med för två veckor sedan.

Nästa station för mig blev uppe hos Gert. Han hade placerat ut tennisbollar & minidummiesar i stenröset där vi skulle närsöka. Trots att Gert satt i området som lockbete så var jag rejält svårstartad, nästan mer svårstartad än annars och det har sin förklaring i att jag hatar att befinna mig bland brännässlor. Så när jag fick backa lite så gick det lite bättre. Innan jag lämnade Gerts station så fick jag hämta lite tennisbollar och minidummiesar som bara kort kastades ut och det var lite kuligt :-) 

Sedan var det lång förflyttning ner till Kentas näsrsöksstation. Kent förklarade att ute på den nyplogade/gödselåkern hade han gömt en massa föremål väldigt väl. Jag pushades ut på försök 1 och lyssnade uppmärksamt när MOR blåste närsökssignalen, men när jag bara hittade en ointressant tennisboll så passade jag på att smaka lite på dyngan, mums. Förstod sedan att tanken var att bollen skulle in när MOR kom farandes. På försök 2 så stannade jag återigen när MOR blåste och då smakade jag lite mera på det goda. Behöver jag säga att det inte blev något 3:e försök... tror inte det va? Innan vi lämnade Kent så fick jag en munkontroll, MOR trodde nämligen att jag tappat alla mina tänder, men jag kunde lugna henne med att jag bara gjort en lerinpackning (har hört att det skall vara bra för hundtänder!).

Snabbt lämnade vi Kents station och sedan var det bara till att hoppa in i bilen och åka hem med en rejäl hemläxa eller rättare sagt baxläxa:
- Vi måste backa rejält, för jag måste lära mig apportera på kort avstånd och med glädje lära mig att komma in med det jag finner om det så är tennisbollar, minidummiesar, vanliga dummiesar eller vilt.
- Stoppsignal eller uppmärksamhetssignalen måste fungera ALLTID inte bara himmavid... den är A & O. 

Nu har vi 4 veckor på oss tills det är dags för nästa kursomgång... något bör vi väl kunna förbättra tills dess.

FAR ville jättegärna följa med för att med egna ögon se om det verkligen är så illa med min apporteringsmotivation som MOR påstår när vi kommer hem från kurseri & träningar. Han kunde inte direkt påstå motsatsen när vi åkte hemåt.

Kommentarer
Postat av: Agneta & Tyra

Oj vad ni har det bra! Du ska se att det lossnar snart!!! Apportering är ju hur kul som helst!!! Jag bär på allt, nästan för mycket tycker matte. Du får be att mor leker lite med tennisbollarna med dig och ger dig STORA belöningar (läs godis!!!) då du tar upp och hämtar dem!!!



Här har det varit vila hela dagen, storm ute dessutom och kallt. Ni hade goväder såg jag!!! Vi är såååå avis på er! Snön verkar aldrig tina bort så vi får börja med jaktträningen på riktigt!!!!



Vi har heller inte hittat någon husvagn ännu, men matte söker vidare!!!! Hade vi det hade nog matte velat hälsa på hos er för lite barmarksträning.



Kramar i massor och du ska se att det går bättre nästa gång!!!!



/Tyra

Postat av: Enzo

Våga vägra tennisbollar! Jag apporterar inte heller sådana däringa, det ska vara bättre saker för att jag ska lägga energi på att ta upp dem.

2009-04-19 @ 19:35:43
Postat av: Carina

Det var väl tur att inte lockbetet Gert fungerade. Hur skulle det se ut? ;-) Släpandes in i ett ben eller hur skulle det se ut? Spontan på Gert? =)



Tycker du är en cool herre och jag ger gärna dig lite fart från Vittra och Shiva om du släpper till lite coolhet till dem!

2009-04-19 @ 20:17:13
URL: http://shivaovittra.blogg.se/
Postat av: Elenor och Zidane

Låter mumsigt Wallander....usch. Det är bara att träna på.

2009-04-19 @ 20:59:54
URL: http://www.ilsanosfatboy.cybersajt.se
Postat av: Anonym

Usch, det finns väl godare saker att äta Wallander. Bollar är ju kul att hämta. Då ska man inte stanna och käka ju....

2009-04-19 @ 21:01:35
Postat av: Karin och Wilma

Tack så mycket, vi har njutit hela dagen :-)



(Wilma hälsar att hon gärna kommer ner och tar hand om tennisbollarna så kan Wallander få ta hand om de riktiga grejerna :-)

2009-04-19 @ 21:09:09
URL: http://karinochwilma.bloggagratis.se
Postat av: '♥♥♥♥lotta, Juni o Cola♥♥♥♥

hihi, fnissar så för mig själv när jag läser..förstår dock att mor o far inte fnissar lika upphetsat:/hoppas att du kommer på snart att det e KUL att apportera;)kramen på er!

2009-04-19 @ 21:32:11
URL: http://juniocola.bloggagratis.se
Postat av: Lakrits

Ujujuj, jag känner med dig Walle. Det är så bevärligt mycket att hålla reda på med apporteringen. Egentligen är det ju enkelt men det blir krångligt med alla dessa regler. Då blir jag också förvirrad. Jag och Matte har ju haft paus ett bra tag men vi försöker nog lite igen framåt sommaren när det inte blir så mycket sökträning. Mest på kul för jag tror inte vi ska starta på jaktprov. Det är nog inte vår grej liksom.

2009-04-21 @ 08:35:37
URL: http://vildhunden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback