En spårtjärna är född!!!

Idag har min otroligt duktiga söta kompis GRAPPA tagit en fullpottare (42 poäng) i viltspåret. Hon är därmed GODKÄND i anlagssklass redan vid 10 månaders ålder, vad månne det bliva av denna lilla tös?

Stort GRATTIS till både Lena & Grappa!

Brrrr...

.... brrrr, tur att LILLMATTE så gärna lånar ut sin mössa när det är dags att gå ut i vinterkylan som redan börjat infinna sig!

Annorlunda...

... lydnadsträning ikväll.

MOR placerade sin rygga på apellplan och visade att hon slängde ner min roliga repboll i den.  Sedan kom hon tillbaka till mig, såg till att vi fick kontakt och sedan trodde jag att vi skulle traska på som annars när vi tränar tråkig linförighet. Men redan efter en bit, när jag plötsligt bestämde mig för att hänga på MOR när hon ökade takten så fick jag ok på att hämta bollen i ryggan. MOR kallade direkt tillbaka mig och bollen slängdes återigen ner i ryggan. Så höll vi på ett tag och det här var minsann mycket roligare än bara traska fram och tillbaka. Jag kan nog tänka mig fortsätta hänga på MOR och kanske t o m ta mer ögonkontakt med MOR för att checka av om det är ok att hämta bollen.

Ställandet under gång blev oxå lite annorlunda. Sigge visade hur han och hans matte tränat in ett klockrent ställande gonom lixom ha lekt fram det. Detta var oxå roligt, vi får väl se om det funkar även på en kille som mig.

Det blev några hopp och inkallningar och en bustur med Lakkan som på gamla goda dar. Några skick in i rutan hann vi oxå pröva på innan platsliggningen.

Det var en bra & rolig träning ikväll även om det var kyligt värre och värre lär det väl bli framöver för inte går vi mot värme & ljusare tider just nu.

Ps. Lena & Sigge, tack för skjutsen.

Fint besök...

från Lund har vi haft idag.

Strax innan 18 dök Guinness & Grappa upp tillsammans med deras matte Lena.

Först fick vi gå en tur tillsammans med LILLMATTE & den långe smale. Sedan fick vi vars ett "Kyckling-ben" medans tvåbeningarna åt smörgåsar med massor av gott pålägg.

Jag har fortfarande lite svårt med att Guinness inte luktar som han gjorde förr... dock tycker jag att Grappa börjar lukta väldigt intressant., så jag har verkligen haft en härlig kväll skall ni veta. MOR & Lena verkade oxå ha det även om de inte alls var lika "intima". Jag hoppas att vi snart ses igen!

Avslutningsvis vill jag & MOR tacka för alla grattis i förra inlägget. Ikväll har vi anmält oss till ytterligare några tävlingar i år och nya Cool Down är oxå inhandlade. Så det gäller minsann att "smida medans järnet är varmt".

Vi fick ikväll leverans av "rutan-tillbehör" så det verkar minsann som om MOR kan tänka sig att satsa på LK II oxå så småningom.

Debuten äntligen...

... avklarad!

Regnet fullständigt vräkte ner när vi vaknade imorse och inte blev det mycket bättre när vi begav oss ett par timmar senare till Lomma BK. Förutsättningarna kunde ju ha varit lite bättre när det var dags för mig att debutera, men nu var det som det var och det var bara att gilla läget.

Eftersom vi skulle starta först i grupp 2 så behövde vi inte infinna oss förräns klockan 11. Vi kom till Lomma i god tid och eftersom att det var lite förseningar så blev väntan lite längre än vi räknat med. 13 hundar var anmälda och 13 startade, MOR drog startnummer 6 och därför fick  vi gå ut på platsliggning/tandvisning i första gruppen.

Normalt så vållar platsliggningen, tandvisningen inga problem, så ej heller idag. Det kändes bra och debuten kunde inte ha börjat bättre. När vi kom in på planen för att starta så fick jag syn på Marie, Lakkans matte, jag blev jätteglad, men hon verkade inte som att hon kände igen mig :-( . Jag fick släppa detta och försöka koncentrera mig på linförigheten. Den är jag/vi ju inte precis kända för att vara så himlans bra på, så ej heller idag (jag klantade mig). Tyvärr kom det riktiga bottennappet på läggandet (MOR klantade sig rejält). Nu stod det 1-1 mellan MOR och mig i klantighet. Inkallandet,
var klockrent! Ställandet, godkänt (MOR klantade sig mest, jag lite grann). Fortfarande jämt i klantigheten med lite plus i kanten för mig. Apporteringen, hade säkert blivit en fullpottare om inte MOR hållt apportbocken för långt ifrån mig så att jag var tvungen att resa mig upp för att få tag i den och sedan tyckte jag att det var skönt att bli stående (var inte så jätteskönt att ha ändan i det våta gräset skall jag få be att tala om). I detta läge ledde MOR klantighetsligan och omöjligt för mig att komma ikapp. Hoppet var oxå klockrent och sedan var det slut på det roliga och den stora frågan var vad domaren tyckt om vårat framträdande? Vi hade inte ingen aning alls för vi hade inte vågat titta under tävlingens gång, rädslan för att tappa fokuseringen var för stor.

När vi kom ut ur ringen, så gratulerades vi till ett 2:a pris, 147 poäng av vår egen lilla Fan-club. Tack Margareta, Ulrika, Guinness-Lena, Sigge-Lena & FAR för att ni var där och stöttade oss! 

Så här tyckte domare Siv Thornqvist:
1. Platsliggande                    10

2. Tandvisning                      10

3. Linförighet                          5  Mkt strul, ryck i koppel

4. Läggande                           0  Förare stannar upp, kraftigt DK

5. Inkallande                        10

6. Ställande                            7  Steg, DK hand

7. Apportering                        8  Hund står

8. Hoppa över hinder            10

9. Helhetsintryck                   8 Lite okoncentrerad
                                             (undrar om det var mig eller MOR hon syftade på?) 

Vår placering blev en delad 5:e plats av 13 startade och som vinst fick jag ett nytt koppel.

Vi är jättenöjda, det var vår allra första start och vi hade nog bara drömt om att det skulle gå så här pass bra.  Ni vet ju hur äckligt nervös MOR blir när vi skall ut och bara ha kul tillsammans.

Enzo, jag tycker inte alls att den där "G" är speciellt förskräcklig, jag tycker han är en hyvens kille. Jag gick glatt fot vid sidan av honom i eftermiddags. Jag har bevisat för MOR nu att jag visst kan, nu gäller det bara att MOR hittar knappen som Göran tryckte på. Varken jag eller G tänker avslöja för MOR  var den sitter, MOR måste anstränga sig lite själv för att finna den. Förhoppningsvis har hon hittat den tills om ca 3 veckor när det är tänkt att vi skall bege oss ut igen.

Sigge, attans vad nära ni var ett 1:a pris i er debut! (glöm nu inte att anmäla er till nästa tävling)
Lakkan, attans att du skulle drabbas av vattensvans just idag, men glöm inte att ta med er att du/ni var bra nära att ta andra 1:a i alla fall.


Kanske...

...  gick det inte helt som det borde ha gått idag på träningen.

Idag var det vi som fick lift av Marie & Lakkan från Lund Södra upp till Berit & Vira.

Innan vi begav oss ut och tränade så planlade tvåbeningarna dagens träning. Det skulle dirigeras, markeras, sökas samt markeras på vatten.

Dirigering nr 1 gick inget bra, jag ville gå över stengärdet, men MOR uppmärksammade mig ganska snabbt på att det EJ var korrekt, nr 2 & 3 gick mycket bättre. Markeringarna gick skapligt på land. Söket mitt var inte till belåtelse, jag var slö och nästintill omotiverad av någon anledning. Det som gick bäst idag var vattenapporteringen, jag hämtade snabbt och på de sista försöken så hann MOR dessutom få apporten i handen innan jag skakade mig.

Sedan fick vi tillåtelse att leka lite tillsammans alla 3 och här fick jag fullständigt fnatt, slutade helt att lyssna på MOR vilket så klart inte var så himla klipskt gjort utav mig... jag borde vetat bättre men jag blev lixom helt förvildad i flickornas närvaro. Men men, gjort är gjort och kan inte bli ogjort!

Men varken jag eller MOR är speciellt långsinta så vi var snart vänner igen. När vi blivit avlämnade vid våran bil så körde vi till Arken Zoo och jag fick provianterera en massa godsaker för mitt pk som jag fick av G&G i veckan. Det är mina godsaker men ändå får jag inte äta dem som jag vill, varför skall då MOR bestämma när/var/hur?

Sedan hämtade vi LILLMATTE hos den långe smale och för att hon skulle få övningsköra så fick hemvägen gå via Hjärnarp/Åkarp. Jag spanade efter både kända fyrbeningar som tvåbeningar, men jag såg inga till min stora besvikelse.

Ikväll har vi varit hemma hos MOSTER & Dag och firat Alexandras 16-års f-dag. Nu måste jag ladda inför morgondagens stora debut i lydnadssvängen.

MOR borde...

... tänka sig för lite nu tycker jag.

Vi har viktiga saker framför oss denna helg och så ränner hon ute 2 kvällar i rad istället för att vara hemma och ta det lugnt och stilla och ladda.

Hon kom precis nu hem sjungandes glad och bara förväntade sig att jag & FAR var intresserade av att lyssna på hennes pladder om hur rolig kväll hon haft tillsammans med Martin, Peter & Henrik.

Följande meny bjöd de henne på:
Skaldjursplatå med hummer, krabba, räkor, musslor, insjökräftor, greenshell musslor som serverades tillsammans med vitlöks- och Rhode Islandssås samt bröd. Till dessert fick hon Chokladdessert med halloncoli. Verkligen generösa grabbar dom där, men Martin hade vunnit en ansenlig summa pengar när han var i Las Vegas senast så det tog nog inte så hårt i plånkan hans.

Hon tror att vi suttit hemma, jag  & FAR och det kan hon fortsätta att tro för vi fick inte en syl i vädret att berätta att vi varit hemma och hälsat på lilla söta Rottisvalpen Kajsa. Men attans vad hon kunde bitas... en gång satte hon sina sylvassa bissingar i min svans, ja hon hängde sig lixom fast. Det gjordes sååååååååååå ont att jag bara var tvungen att säga till henne på skarpen. Sedan kunde vi fortsätta leka ordentligt igen.

Nä, nu är det dax att gå till sängs. Det är träning imorgon och då måste jag vara pigg & alert. Jag hoppas att MOR oxå är det!

Ikväll...

... har jag saknat MOR.

Efter jobbet kom hon bara hemom och pussade lite på mig, sedan tog hon bilnycklarna och stack iväg igen.

När jag & FAR var ute på kvällsrundan så hör jag plötsligt bara MORS röst som säger skall ni åka med. Jag letade och letade men hittade henne inte. Men när vi går ner i garaget så förstår jag att hon ställt frågan från bilen och när jag blir löskopplad så känner jag MORS doft på långt avstånd. Gissa om jag kutade fort genom garaget?

Inte nog med att hon varit borta hela kvällen,  hon hade oxå fräckheten att komma hem och sprida jättemycket mamma Jizza + lite Bell & Spott dofter omkring sig.

Jag var bara tvungen att fråga vad hon gjort hemma hos dom, man måste fråga för att få veta... Tydligen så hade det smidits lite tävlingsplaner inför kommande vår. Låter riktigt spännande & roligt. Tur att det är långt till nästa vår!!!!

Stadspromenad...

... med smalkorvsätning.

Ikväll har Lakkan & Marie varit och hälsat på oss. Som vanligt mötte vi upp dom på parkeringen bakom stadsteatern. Vi styrde kosan direkt till Pildammarna och rastgården där för att vi skulle få springa av oss den värsta springet i benen innan vi fortsatte stadspromenaden. Halvvägs fick vi vars en riktigt smaskig smalkorv med bröd. Tjejen i korvtjollan tyckte att vi var bortskämda hundar... är man det för att man får korv på sina stadspromenader?

När vi började närma oss min gård så trodde jag att vi skulle behöva säga tack & förväl för denna gång, men till min stora glädje så följde dom med upp till oss och vi fick oxå en stunds myspys.

Kvällspromenad

.... på ny mark.

Ikväll fick jag följa med MOR & LILLMATTE när de skull köra till Ingvar & Anita. MOR har agerat "datafixare" åt dem ett litet tag. Men ikväll kom dom äntligen igång och kan nu både surfa & maila.

Efter promenaden på Oskars marker så sattes jag i bilen en stund. När MOR & LILLMATTE kom tillbaka så fick jag ett supersmaskigt ben. MOR berättade att Oskar minsann har en egen välfylld godislåda i sin hall. Jag har oxå en stor låda men den är inte alltid så välfylld. Men det skall jag minsann ändra på själv nu... jag har ju ett presentkortet som jag fick med posten idag av GBM & Grappa.

Det är inte...

... ofta det kommer post till mig, men idag kom det ett brev minsann, med bara mitt namn på.

Jag luktade mig direkt att det fanns något till mig... jag prövade först att öppna det själv, men lyckades inte riktigt, jag fick ta hjälp av LILLMATTE när hon kom hem.

Så här gulligt stod det:
Hej Walle!
Den som vänta på något gott, väntar aldrig för länge, sägs det. Jag skyller på morsan!
Nu när du skall göra debut i lydnadskarriären krävs det ju pepping före och belöning efter. Du får ta med MOR din till Arken Zoo  i Lund och proviantera lite.
Lycka till den 26/10!
Hoppas jag får komma och titta.
Din flattekompis GBM

Man tackar så väldans mycket. Massor av pepping lär behövas före och förmodligen även efteråt.

Ps. Förresten Guinness, när skall du debutera? Jag har hört att du gör fina framsteg hos Lisa.


Kan det vara så...

... att inte alla flattar & mattar är skapta för att vara på lydnadsplanen tillsammans? Efter dagens genrep så kan vi nog konstatera att det KAN vara så.

MOR har lätt för att bli väldigt nervig och inte gjorde jag det lättare för henne ikväll när jag redan på platsliggningen gjorde något som jag normalt aldrig brukar göra. Jag snusade väldigt mycket, ja jag t o m ålade mig en pyttebit efter den snygga schäfer-tjejen som låg till vänster om mig (men då kom den farliga domaren och morrade lite på mig och då slutade jag på direkten). Mina tänder visade jag däremot gärna upp. Efter dessa 2 moment så lämnade vi planen för att lite grann från sidan studera "snyggingen" och hennes matte, det gick väldans bra för dom. När det var våran tur igen så började vi med linförigheten och hade inte MOR startat med ett sjumilakliv så hade jag kanske hunnit med från början, nu kom jag på efterkälken direkt och då blev det inget bra. Läggandet under gång, kasst läggande och sedan kollade jag av många av markens alla härliga dofter. Inkallningen gick bra. Själva ställandet blev godkänt, men jag satte mig innan MOR bett mig att göra det. Apporteringen, här bör jag kunna vänta ytterligare några sekunder innan jag vill greppa apportbocken. Hoppet var kvällens stora behållning och det är väl det som vi i dubbel bemärkelse måste försöka leva på fram tills på söndag.

Men skam den som ger sig säger vi...

I strålande solsken...

... denna vackra höstdag så begav vi oss till Lomma för att träna lite lydnad tillsammans med Sigge & Lena.

Jag fick börja med att sitta uppbunden i flaggstången ett bra tag och titta på när Sigge "grillades" av både sin matte & MOR. När det blev min tur var jag ganska taggad och tyckte livet var ganska kul trots att jag fått suttit och väntat.

Jag var lite trög i början på linförigheten, men spottade upp mig efterhand. MOR var lite osäker på om vi skulle testa LÄGGANDET, men hon tittade på mig och så sa hon: "Nu kör vi grabben". Vi startade och ganska snart kom kommandot LIGG tillsammans med en liten rörelse från MOR och jag la mig ner på direkten och när MOR vände upp så fick jag se det där stora leendet igen på hennes läppar (jag gillar verkligen när hon ser sådan ut). Inkallningen gick snabbt och allt blev helt rätt. STÄLLANDET med kommandot STANNA och en hand i nyllet gick oxå bra och MOR vågade på sig ett försök då bara kommandot STANNA användes och det gick lika bra det. När det var dags för apporteringen så hade jag lite svårt att sitta still när Lena kom gående mot oss med min apportbock som hon tagit upp ifrån min rygga. Hela proceduren fick göras om och då fick jag klart för mig att sitta stilla och sedan gick det momentet oxå bra. Hoppa och sätta mig snyggt ja där var inte mycket att gnälla över. Platsliggningen tog vi på slutet för oordningensskull.

Ibland undrar jag varför MOR skall göra det svårare än hon behöver för oss båda, om hon bara litar lite mer på mitt kunnande så lovar jag att fixa resten. Imorgon är det genrepsdax i Lomma, det skall bli riktigt kul.

Innan vi lämnade Lomma fick jag och Sigge busa av oss och det var inte lite vi sprang, jag som en galning och Sigge lite mer sansat.
 
Eftermiddagen/kvällen har jag mest tillbringat i ryggläge och laddat batterierna.

Alla bäckar små...

... kan man bada i.

Återigen var det idag dax för att åka iväg till Ängshög för att träna i bedorna. Vi gjorde en liten avstickare vid Lund S för att hämta upp Lakkan & Marie vid Statoilmacken. När Lakkan fick syn på våran bil så blev hon överlycklig, dock blev hon snabbt ganska besviken när hon märkte att mellanväggen satt i och möjligheten till pussande var totalt avstängd.

Vi var framme i god tid så att vi hann ta oss en lagom promenix innan alla de andra anlände.

När vi samlats för att börja dagens träninspass så kom Viras husse gående på vägen mot oss, jag blev jätteglad att se honom. Trots att MOR sagt åt mig att sitta kvar så kunde jag bara inte göra det, jag var bara tvungen att springa och hälsa på honom och kan ni tänka er, MOR lät mig göra det. Sedan bar det av ut i bedorna för en trampjakt, Viras husse Göran gick framför oss med bössan i högsta hugg och när han skjutit så fick vi hämta in dummiesar efterhand som det var ens tur. Det är skitroligt att apportera där, men oxå jädrans svårt, man måste vara väldans koncentrerad hela tiden och ha näsan påkopplad.

Margaretha, kanske hade regnbyxor varit bättre än bara stövlar?

Nästa moment var att först klara av en markering och sedan en dirigering och jag var först ut. Jag missade första markeringen men tog den andra, dirigeringen klarade jag riktigt bra. Sedan blev det en ganska lång väntan, jag fick sitta själv hos alla dom andra medans MOR var ute och kastade dummiesar. Jag skötte mig jättefint tills MOR var på väg tillbaka och då hon var 5 meter ifrån mig så kunde jag bara inte hålla mig längre. Jag rusade gladeligen emot henne, vilket inte helt uppskattades och då tyckte jag att det var lika bra att ta ett ordentligt flatteryck medan jag ändå var på "G". Men ganska snabbt efteråt valde jag att bege mig tillbaka till MOR och då var hon inte alls arg.

Nästa övning var ett stort sök i hagen där bäcken rinner igenom och många hundar kräver många dummiesar:


Jag hämtade 2 dummiesar sedan var jag bara tvungen att ta ett race i bäcken innan jag med viss möda hämtade in 2 dummiesar till.Medans vi väntade på att alla skulle bli klara med söket så "posade" jag & syrran på stenen men jag måste säga att hon verkligen överraskade mig när hon plötsligt vände sig om och gav mig en puss på nosen:


Vira, Lakkan & jag avslutade sedan dagens träningspass med ett litet närsök.

Tack för idag, det kändes lite som ett mini WT och det kändes inte helt fel inför stundande WT i november. Ser oxå fram emot nästa veckas träningspass i Blentarp hos Kid & Eva.

Min första...

... start i Lydnadssvängen börjar krypa allt närmre & närmre.

Ikväll var det träningsdax i Lomma. Många hade kommit dit för att slipa på diverse ting verkade det som.  Vi fick äran att åka "Vovlo" dit med Sigge & Lena som oxå ville slipa lite på ettans olika moment inför debuten, 

Vi fick börja med Platsliggning x 2, två gånger blev det för att Curry tillkom precis när vi avslutat den första. Första gången hade jag lite för mycket dragning åt vänster, inte så jätte konstigt eftersom där satt Lizz som jag ej tidigare träffat, men jag reste mig inte, bara sträckte lite på halsen. Andra gången, hade jag bara ögon för MOR.

Sedan tränade vi på allt utom läggandet och det gick skapligt, men det finns så klart en hel del attt slipa på för att allt skall kännas någorlunda bra. Men jag har lovat MOR att kämpa på och göra så gott jag kan och sedan får vi se hur långt det räcker.

REDUCERAT…

... lydnadstävlingsprogram, kan man ansöka om det tro?

Eller kan man innan start bara säga till domaren att man vill ta bort ett moment och göra ett annat 2 ggr istället?

Lite tillmötesgående måste tävlingsledningen väl vara, eller?


FAR SÄGER...

... att MOR & jag inte är riktigt är kloka.

Detta för att vi ikväll har suttit på golvet och slagit in lite julklappar som vi redan har inhandlat.

Är det något fel att vara ute i god tid, vad tycker ni där ute?

I vår familj så bara måste man slå in LILLMATTES julklappar direkt när dom är inköpta för annars är hon där på direkten och tjuvkikar och då är det inget roligt för någon längre. 

MOROTS...

... TESTET!

MOR tyckte att det såg så nyttigt ut när Krut i lördags låg och gnagde på en morot i Lomma. Så idag kom hon hem med en stor påse åt mig.

När vi varit ute och gått på kvällskanten, så skulle det stora morotstestet ske. Jag var jättenyfiken på var det var jag skulle få testa. Jag tog den försiktigt och sprang iväg med den till min tuggplats.
Jag låg en bra stund och vände och vred på den och undrade om den verkligen gick att äta?

Efter ett litet tag så prövade jag lite försiktigt:

Svårt att få grepp, fick ta tassen till hjälp:

Äsch, det var inget gott, men kul var det att tugga sönder den i små bitar som MOR fick samla ihopa sedan: 

Nej tacka vet jag grisöron!

STORA "A"...

... i stadga & uppförande fick jag i betyg efter dagens träning.

I eftermiddags hade Marie & Tonie ordnat till ett uppsamlingsheat för oss som inte hade möjlighet att deltaga på alla 3 stadgeträningstillfällena i somras, vilket uppsakattades väldigt mycket av oss.

Medans vi väntade på att Marie skulle dyka upp från sin jakt så satte Tonie igång dagens stadgeträning. Vi fick gå i samlad trupp ner till Hundpluggets apellplan där vi sedan startade med att följa våra rakryggade mattar medans det flög störningsgrejsemojser runt omkring oss. Inkallningar fick vi också göra 2 & 2 mot varandra. När vi var klara med detta så hade Marie hunnit dyka upp:

Tanken var att vi skulle ut på jakttramp, men så klart skulle vi utsättas för lite svårigheter på vägen ut. Vi fick bokstavligen passera genom fasanerna i deras "hus". Här är Viggo & Mia på väg in:
 
När det var våran tur att passera igenom huset så brydde jag mig inte alls om att fasanerna flaxade och hade sig. När vi gick ut genom andra dörren där Marie var dörrvakt så sa hon att jag fick betyg stora "A" i uppförande.

Sedan blev det trampjakt där de snabba söta cockrarna sprang framför oss skrämde upp rapphönor till höger & vänster som Tonie sedan träffsäkert sköt ner.

Jag skötte mig finfint på alla plan och fick som belöning hämta en av de "nyskjutna". Varmvilt har jag aldrig tidigare fått apportera och behövde lite stöttning på vägen in, men tillslut så lämnade jag den snyggt till MOR. 

MOR tog väl hand om den därefter, titta så fint hon placerade den i sin ficka:

Och jag kunde sedan slappna av när de andra oxå fick hämta vars en rapphöna.
 
De flesta av oss, Zorro, jag, Shiva & Viggo hade bra kontroll på Marie när hon smög omkring oss, Dorran hade dock bara ögon på sin matte med fickan full av "Mamma Scans" köttbullar:

Sedan var det dags för våra mattar att pröva sin skjutlycka. Jag satt lugnt och säkert bredvid MOR när hon sköt. Jag fick beröm av MOR för att jag satt så fint när hon bommade (det måste hon ha gjort för det trillade aldrig ner något som jag fick hämta) och MOR i sin tur fick beröm av Tonie för att hon berömde mig i rätt läge.

Efter trampajkten blev det fika som Tonie & Marie fixat. Under fikan passades det på att tacka dessa fantastiska kreativa kursledare lite extra. 

MOR började med att läsa upp följande väldigt passande "tacktal" i glas & ram som Lena (Guinness matte) så bra knåpat ihop:

Till Marie och Tonie


I Pärup de bor, två damer med klös

vars mantra fyra lätta steg är lag

På kurser de ger är det alltid fullt ös

med vilt och bössa och diverse linjetag


Fyra snygga svarta och en vacker liten brun

har upplevt en himla massa nytt

De har stött på räv och rådjur på Hundpluggets tun

upplägget har verkligen varit skräddarsytt


Deras mattar har lärt sig vad stadga är

"följ mig" är ju lätt som en plätt

Vi har samtliga lärt oss att leva som man lär

det är bara för hundarna att välja rätt


Farväl och tack för denna träningsfest

Vi ses på jaktprov och kommande working-test


Viggo, Vittra, Wallander, Zorro och Guinness

med stolta rakryggade mattar


Marie fick sedan också mottaga en MP3-spelare laddad med Millienium triologin av Stieg Larsson. Tonie fick en Trollhasselbuske + boken "Dialouges with Dogs -Why Dogs Behave the Way They Do"

Efter fikat så var det dags för dagens avslutande övningar. På linje och serpentingång fick vi gå ner till apellplanen igen. Det blev inkallningar med störningar av alla dess slag. När det var min tur att kallas in så råkade Marie slänga en leksak på mig när jag var på väg in till MOR och då blev jag lite låg. Nästa övning gick ut på att våra mattar gick ut och placerade en leksak ca 25 meter framför var och en av oss som dom sedan skulle skicka oss till. Viggo fick börja från vänsterkanten. Innan mig var det Shiva som skulle hämta sin, men hon tog min istället den rackaren. När det blev min tur så hämtade jag "kongen" snabbt och försäkerhetsskull så kollade jag flera gånger åt Maries håll så att inget skulle komma farande, vilket det inte gjorde.

Sedan försvann Marie för en kort stund. När hon kom tillbaka hade hon något flaxande föremål i sin famn, det var Bernard, tuppen i hönsgården i egen hög person.

När han "stolt" spatserade omkring på planen så blev jag ganska nyfiken på honom, men höll mig hela tiden ändå intill MOR när vi fick följa efter honom även när han sprungit in och gömt sig i buskarna:

Sista övningen skedde borta hos kaninkompisarna. Först fick vi sitta och kolla på när kaninerna tog sig ut i buren och sedan kallades vi in förbi buren:

Än en gång måste vi rikta ett stort TACK till Marie & Tonie för dessa trevliga & lärorika stadgeträningar.

Avslutningsvis så måste jag bara visa ett par som matchar varann till 100%:  
(kolla in Viggos bringa):

En kvart...

... var med Emma fick vi klickertränande ekipage idag.

Alla var på plats, Margareta, Bell & Spot, Ulrika & Isa, Eva & Kid, Lotta & Jazz, Britt-Inger & Maya, Inka & Boston.

På sin kvart fick man själv välja vad man ville ha klickhjälp med. Vad MOR valde kan ni som läst min blogg de senaste dagarna säkert lista ut. Emma ville kampa lite för att få igång mig och det slutade tyvärr så här (hoppas den går att reklamera):

Margareta t ex tränade "rutan" med Bell, Ett...:

Två...:

Tre...:

På de 4:e skedde det:


Denna nya söta lilla tjej, Stella kom och hälsade på en stund med matte Agneta:


Innan fikat fick jag pröva på något som jag aldrig tidigare prövat på, "rutan". Jag hade full koll på konerna, likaså på att det placerats något i den behållaren som var nerstucken i gräsmattan. Jag tog kontakt med MOR och hon öppnade munnen och sa ett ord som jag aldrig hört "rutan????". Jag satt lydigt kvar, för hur i helsicke skulle jag veta att kommandot "rutan" skulle innebära att jag fick springa fram och hämta korven. Men när MOR sa rutan + lade till ett lite ja så sprang jag rakt in i mitten och tog korvabiten. Efter ett par försök så började jag haja vad det hela gick ut på :-). Det var kul att få pröva på något annorlunda. 

Efter fikat fick vi se en klickeruppvisning av Krutan & Emma.
Ska vi börja någongång matte undrade en laddad kille?:

Var det där här du vill att jag skulle göra?

Nej hä, det här då?

Detta måste det väl vara då?

Hans energi måste han ha fått när han tidigare på dagen tuggade i sig sin morot:Medans det fotades och hölls på vid bilarna så gick jag & MOR till furet och tränade linjetag. 4:a gånger gick skickades jag rakt ut och jag sprang rakt ut alla gångerna. Sedan skickades jag på en markering, MOR stoppade mig halvvägs och jag stannade på momangen. MOR och jag lämnade sedan furet med ett leende på våra läppar.

Dagens träningsträff avslutades med att nästan hela gänget fick busa av sig i "Lomma skogen". Det verkade som om våra mattar hade lite problem med att hålla reda vem som var vem, kanske inte så konstigt, eller?


Ser ni mig, jag ligger faktiskt där som världens populäraste kille:

Sen kväll för...

... MOR på jobbet blev det ikväll.

Inte förräns kl. 22 ringde hon och sa att vi kunde gå och möta henne. Hela vägen hem gnällde hon över de felaktigheter som orsakat henne en massa onödigt övertidsarbete. Hon hade nämligen planerat för en mysig hemmakväll på ryggläge i soffan och spana in IDOLERNA på TV4 tillsammans med mig & FAR, men ibland blir det inte som man tänkt sig.

Jag hoppas i alla fall att det blir som det är tänkt för morgondagen, dvs att vi sticker till Lomma och får en härlig, trevlig & givande träningsförmiddag.

Ändrade...

... planer!

När MOR gick hemifrån imorse så gjorde hon klart för mig att det inte skulle bli någon tur till Lomma ikväll för att hon skulle arbeta. Men det blev tydligen ändrade planer och MOR kom hem som vanligt vilket innebar att vi kunde åka till Lomma i alla fall. 

Först pratade vi lite med brorsan Elliot & hans matte, när Lakkan & Marie dök upp så anslöt vi oss till gänget Zico, Toss & Tova med matte/husse. Vi fick först pröva på budföring, det var skitkul att springa fort som attan till Heléne, på första försöket så var jag lite försiktig när jag kom fram så ingången blev faktiskt riktigt snygg, när jag skulle sändas tillbaka till MOR var jag lite tveksam. På andra sändandet från rätt avstånd så gick det ytterligare bättre, men jag hade gärna stannat kvar för gott hos Heléne men det accepterade inte hon riktigt. Avslutningen på denna sändningsövning var att jag skulle springa före med MOR hack i häl återigen mot Heléne och denna gång tog hon verkligen emot mig med öppna armar. Jag råkade hoppa på henne så att hon stöp i backen. Förlåt Heléne, det var inte min mening... men jag tyckte du var så rolig att komma till!

Det blev sedan några konstiga liggövningar för mig och torrgående för MOR.

När vi sedan kom hem gav jag MOR en rätt så passande present, tror jag, en liten kylskåpsmagnet med texten: Lydnadskurs kan du vara själv!

Snabba ryck...

... blev det ikväll.

MOR kom hem från jobb med andan i halsen, gjorde nog världens snabbaste klädbyte (ställa upp för Guinness Rekordbok nästa?) och sedan åkte vi iväg till Lomma för att träffa Margareta och få oss en lydnadsgenomkörare. Tack Margareta för hjälpen och de nya tipsen.

Visst har jag gjort framsteg, men den stora frågan är om vi hinner få ALLA moment att fungera någorlunda bra för att kunna starta i LK I om exakt 11 dagar? Platsliggning, tandvisning, inkallning, hopp och att ta apporten, där känner jag mig rätt trygg, men linförigheten, ställandet & läggandet under gång... nja där finns det en hel del att grovslipa på... räcker inte bara med finslip där inte. Kan sedan MOR bara gå lite mer rakryggad och blicka framåt samt vara lite mer säker på vad jag kan & inte kan samt använda kommando som jag förstår så borde det kunna gå vägen. Såklart slänger vi inte in handduken redan, på lördag kommer ett "Emma-lett" träningstillfälle, på måndag är det dags för genrep.

Som om det inte räckte...

... med alla duschar uppifrån idag så utsattes jag dessutom för ett bad i badkaret. Tydligen ett välbehövligt sådant påstod MOR när hon beskådade vattnet som rann av mig. Jag gillar verkligen att bli ompysslad EFTER badandet. Men först efter att jag fått ett par flatteryck efter att jag släppts ut ur badrummet. Bad idag, imorgon kväll har jag beställt tid för pedikyr. Frissan måste vi oxå beställa tid till, MOR får inte till trimmandet själv. 

När ÄLDREMATTE kom hem ikväll för att vi skulle ha familjemiddag så visade jag henne att jag nu kan räcka vacker tass. Hon frågade mig om detta verkligen skulle behöva ta 2.5 år, mm svarade jag och förklarade för henne att för vissa kan saker & ting ta lite längre tid, det är bara att konstatera. Men en sak är säker, hon tycker inte mindre om mig för det. Nu skall MOR och jag komma på något annat kul som jag kan visa att jag kan lära mig, men inte ikväll.

En som inte haft svårt för att lära sig saker är Lakkan... hon tog sin första 1:a LK I i dagens busväder. Vilken tjej!

Roliger dag...

... har det varit från morgon till kväll idag!

Nästan direkt efter frullen så drog vi iväg till Lomma för att träna. Idag var Margareta med Bell & Spot, Marie & Lakkan, Ann-Sofi med Sandy & Calla, Eva & Kid samt Lotta & Jazz-gossen.

Vi började med stadgeträning, först lekte vi "följa Margareta" sedan inkallning genom alla och stadgeträningen avslutades med att vi gjorde en walk up där vi fick hämta dummiesar som kastades efterhand till var och en.

Därefter gick Ann-Sofi iväg och var borta en bra stund. När hon kom tillbaka så fick vi vars en markering för att sedan förflytta oss och göra ett par linjetag.

Några av oss tränade sedan på höger/vänster lite innan dagens träning avslutades med ett sök.

MOR var inte helt nöjd med mitt uppförande... jag var lite lätt i rumpan och alldeles för tjej-fixerad. Sandy som satt bunden i ett träd bakom oss var ett enormt dragplåster (och hon löpte inte ens). Men jag fick i alla fall beröm för att jag satt kvar när MOR lämnade mig ett par gånger för att lägga ut dummiesar och att jag skötte mig jättebra på söket. Farten var bra både ut & in, sökningen var oxå bra och avlämningarna likaså.

Efter träningen så blev vi eskorterade av Marie & Lakkan till Satchmo's och så även därifrån ut på E22:an (tack snälla). Innan vi lämnade Lund för denna gång så åkte vi inom till Statoil vid Lund södra och köpte kanelbullar (det är ju kanelbullens dag idag) sedan åkte vi och våldgästade min fd Malmö-bästis Guinness och hans flock. Det blev ett kärt återseende och ett par trevliga umgängestimmar.

Under eftermiddagen/kvällen så har jag hjälpt MOR frosta av frysen. Lite kaninapportering hann vi oxå med och nu börjar jag minsann vänja mig vid den där lukten OCH "konsistensen". MOR gjorde som sist, dvs drog iväg den över köksgolvet, sa apport åt mig och sedan stack hon och gömde sig och ville jag hänga på henne så fick upptagandet ske snabbt minsann och lättast var att ta den över ryggen kom jag på. Hela vägen in till MOR höll jag fast den och då så klart  fick jag min belöning... ett gott grisöra när vi var klara :-)

Imorgon lär det bli lite vilodag som det ser ut nu... men man vet aldrig vad som händer.

Ha en fortsatt bra helg!

Från början...

... var jag helt ute och cyklade, visste inte hur man skulle bete sig.

Eftersom detta var första gången som jag varit ute och sprungit bredvid min cyklingsgalna FAR på riktigt så tog det en stund innan jag fattade hur man skulle bete sig. Från början ville jag gärna hoppa & busa men FAR gav mig instruktioner och efter en stund så fattade jag att man skulle springa lugnt och fint bredvid.

Det är MOR som bett FAR att ta sig an cykelturerna med mig. MOR säger att detta skall vara bra för väldigt mycket... bl a bättre kondis och mer muskler och det är ju inte helt fel. Undras om det gäller oss båda, kan det vara så tro att MOR vill ha två muskolösa killar?

Jag ser redan nu framemot nästa cykeltur, man blev härligt trött och kunde med gott samvete gå & slagga ett par timmar efteråt.

Halleluleja...

... MOMENT!

Ikväll åkte vi till Lomma för att träna lite lydnad. Redan när vi kom var det full aktivitet på planen. Vi gick en runda först och när vi kom tillbaka så hade Lakkan & Marie oxå dykt upp.

Jag & MOR fick börja och vi fick oss en genomkörare av Marie, tack för hjälpen! 

Vi gjorde oss klara för linförighetsmomentet och på kommandot "FOT" så startade vi. Jag gick precis där jag skulle, tittade på MOR och inte minst så viftade jag på svansen och tydligen räckte det för att MOR skulle få sitt  andra "halleluleja moment".  Hon blev så upprymd att hon först glömde at belöna mig, tur att Marie påminde hennne.

Inkallningen, hoppet, apportbockstagandet gick oxå mycket bra. Läggandet under gång, går för långsamt och ställandet går fortfarande framåt så där har vi ytterligare en hel del att jobba på. Men jag undras om det inte kommer att gå lättare nu när jag tror att vi båda upptäckt att lydnadsträning ändå är rätt kul!

Det skulle...

... blivit träning utomhus ikväll precis som dom senaste 6 onsdagskvällarna, men trots att det bara finns dåliga kläder och inget dåligt väder så beslöt vi oss för att stanna inomhus.

Det blev klickerträning för hela slanten istället och vet ni vad... jag börjar nog fatta ett och annat lite mera nu. Men MOR förstår inte riktigt varför jag ser ut som om jag "sålt smöret och tappat pengarna" varje gång hon väntar ut mig, men såklart ser jag ut så för att jag måste koncentrera mig helt mycket. Men jag hoppas MOR kommer att förstå mig lite mera när hon läst ett häfte och tittat på en DVD:n som hon köpt idag.

Men imorgon kväll bär det av till Lomma oavsett väder, undrar vad som nu är i görningen? Bara inte MOR har fått för sig att vi skall tävla i lydnad nu oxå...