Vattenträning bl a...

... men oxå stadga och annat smått & gott!

Idag bar det iväg till Vira & Berit för att ha tillgång till vatten, de har nämligen en toppendamm :-)

Vi fick idag åka med Molly & Ulrika och jag höll på att ställa till det rejält för mig redan från början. När jag stod precis framför deras baklucka och blev ombedd att hoppa in till Molly så stack jag iväg. Men jag kände MORS vibbar så jag drog inte så långt och kunde strax därefter fångas in utan större dramatik och sedan blev jag varmt välkomnad av Molly (snacka om att bli överöst med pussar).

Vi kom fram något senare än planerat, Ulrika var nämligen på väg på fel håll tills MOR ifrågasatte vägvalet, men vi var inte sist... det var Enzo med matte (för de hade missat sommartiden). Elliot & Ann, samt Kid & Eva var redan på plats.

Vi började med lite stadga, fotgående utan & med dummies/vilt, inkallningar genom ring med störningsdummie liggande i mitten av ringen, viltmarkeringar med avlämning genom ringen. Lite läskigt för några, mer läskigt för andra och inte alls läskigt för några... i vilken grupp jag befann mig kan ni säkert gissa (OBS! ingen tävling).

Sedan fortsatte vi med en övning som skulle ge snabba upptag och därefter blev det dubbelmarkeringar över bäcken innan vi äntligen begav oss mot dammen för att testa av hur vattenarbetet fungerade.

Vi fick börja med att en dummie kastades i dammen och så skulle vi först ta en dirigering för att sedan få tillåtelse att hämta dummien i vattnet. Nyttigt, för snacka om vara taggad för att få gå i vatten. Hämtningen för min del gick bra i vattnet, men avlämningen var lika med släpp, skakning, upptag och iväg efter MOR som försvunnit. Vi förflyttade oss sedan till andra sidan dammen för där är det lite knivigare att ta sig upp från vattnet. När det var min tur så simmade jag lugnt & metodiskt ut, greppade snyggt och simmade hemåt. När jag närmade mig dammkanten så försvann MOR ur sikte, jag höll kvar tills jag var en meter ifrån MOR då droppade jag anden. Nästa försök så satt MOR kvar vid kanten och då fanns det ingen chans att släppa/skaka sig innan anden var avlämnad hastigt & lustigt. Efter att MOR kastat från vårat håll så gick vi tillbaka till dom andra för att få att MOR absolut kände att hon behövde få tips/råd/hjälp att komma tillrätta med mina avlämningar. Det testades lite olika varianter. Silvertejpen åkte av, silvertejpen åkte på och någon enstaka gång lyckades det när MOR en gång sa HÅLL FAST (dock lite för barskt i mitt tycke) och så satte hon sig ner, då kom jag upp från vattnet förvisso i ultra rapid, men dock och höll fast tills MORS hand bad om att få viltet. MOR tvekar på om jag verkligen kan låt bli att skaka mig och hålla fast eller om jag bara gör så här för att driva henne till "vansinne". Jag det kan hon gott fortsätta att fundera över... Idag mumlade hon något i stil med, ja Kent har nog rätt, vad han nu kan ha rätt i!!!!

Några bilder från dagens övningar... dock inga på mig idag heller, synd att det bara nästan är vi som tycker att det är kul att föreviga våra träningar/tävlingar.

Är jag tillräckligt nära dig matte undrar Molly:

För Kid gällde det minsann att hänga med i sin mattes svängar:

Om man blundar så är det inte lika läskigt att greppa tag tyckte Elliot:

Det är väl inget kul att springa runt med en kasslerduva inte, eller hur Enzo?

Nä riktiga grejor är betydligt trevligare tyckte Enzo:

Är det dags nu matte undrar Kid:

Japp det var det minsann:

Här kommer Elliotten:

och Molly:

och Kidden med min nya fina suberbraiga vattendummie:

Sista bilden får bli på en nyfrisserad Molly:

och inte sist men minst så säger vi:
"SOMMARTIDER HEJ HEJ SOMMARTIDER"

Ändrade planer...

... och tänk så bra det blev :-)

Det blev inte Lommaskogen, det blev Blentarpsskogen.

När MOR skulle lägga sig inatt fick hon syn på ett SMS från Eva & Kid om att det var träning idag på förmiddagen om vi ville tillsammans med dom och Ulrika & Molly.

Ja va F-N sa MOR, all träning verkar behövas så det är väl lika bra, sagt och gjort. Vi hämtade upp Molly & Ulrika på vägen och 2 minuter i 10 anlände vi till målet på höger sida.

Vi fick börja med ett par dirigeringar som Eva placerat ut på deras morgonrunda, dessa gick snabbt rakt ut & snabbt rakt hem.

Sedan förflyttade vi oss och så fick vi gå på ett litet sök vilket inte heller vållade några problem.

Sedan var det det här med stoppsignalen... MOR måste ändra på sig lite för att den skall fungera på bästa sätt för mig, men ni vet väl precis som jag... dvs att det inte är helt lätt att "lära gamla mattar sitta". Men MOR fick några bra tips att testa, hoppas att de kan hjälpa för jag skulle gärna vilja stoppa och vända mig om som på en femöring mot MOR för att få vidare direktiv, jag tror allt att jag skall lära lite av lilla Molly :-), hon kan må ni tro!

Dagens sista övning gick av stapeln i viltbacken. Först enkel markeringar uppför backen sedan dubbelmarkering på annat håll. Kontentan av detta blev att hålla truten kunde jag lixom fixade jag liksom kråkan... dock kvarstår önskemålet från MOR att jag skall ta upp viltet lite snabbare., även detta fick vi bra övningstips för.
 
Detta var ett himla bra träningspass, positiviten flödade och då är det roligt att vara en jobbande hund.

Kid bara älskade mina nyrenoverade & nyborstade kanindummiesar, han var så varsam med dom, ja nästan som om dom var gjorda av glas.

Lilla Molly var en helt annan tjej idag jämfört med förra helgen, idag funkade allt så himlans bra. Så ung och så duktig, kul att se! Här har Ulrika blåst stoppsignalen på ett närsök och på direkten stannar Molly, vänder upp och sätter sig mot Ulrika:

Här prövas Kid på samma sak, lite annan fokus (jag fick inte ens pröva):

Molly, full koll, örat uppfällt för att inte missa det som sägs av matte Ulrika längre ut, för tänk om hon kallat:

Inga problem heller för Molly att hålla truten:

Kid i starttagen, men hejdade sig... inte får man sticka på ordet cykel inte:

Annars har det varit en lugn eftermiddag/kväll. Det blev en långtur i Pildammarna med MOR och jag fick gå lös nästan hela vägen, vilket överraskade mig lite. Men jag tackade för förtroendet och höll koll på MOR hela tiden förutom när det matades ankor av andra parkflanörer så det stod härliga till bland de där fjäderfäna. OM jag stuckit dit hade jag nog portförbjudits för all framtid i parken, så klok som man är så valde jag att avstå och lunka tillbaka till en tillsynes väldigt tacksam MOR.

Även om jag inte fick kolla in valplådan idag så lägger jag ut bilderna som MOR förevigat. Det har varit ett himlans pratande om dessa godbitar och jag kan nog förstå varför när jag ser bilderna. Titta & njut:
Sist men inte minst vill vi skicka ett stort GRATTIS till träningskompisarna Sandy & Calla som idag tog ett 3:e pris i Ökl respektive ett 1:a pris i Nkl på Jaktprov i Danmark. Snyggt jobbat tjejer!


Undras om MOR...

... tror det skall hjälpa?

Idag kom hon hem med den tjockaste hundbok jag någonsin sett, Canis, LYDNADSTRÄNING I TEORI OCH PRAKTIK.

Undrar vad som står i denna som inte står i alla dom andra böckerna hon har köpt tidigare. Men så klart hoppas jag att hon finner svaret på det hon söker denna gång.

Ons-fre morgon har vi tränat lite lydnad & lite linjetag, det har gått väldans bra, jag har fokuserat på uppgiterna. Imorgon blir det förhoppningsvis en tur till skogen för att se hur linjetagen fungerar där, hoppas på solsken :-)

Inte så mycket...

... FART & FLÄKT igår inte.

Det fanns något som återigen gjorde att jag inte riktigt kunde koncentrera mig till 100% på de övningar som MOR ville att vi skulle utföra tillsammans. Så det blev lite så att jag gjorde det jag hade lust med och MOR räknade till tio många gånger, men på nio skärpte jag till mig varje gång för att undvika onödigt obehag, SMART DRAG AV MIG VA?

Det fanns vissa moment som jag klarade skapligt... men någon start i Lk II i vår blir det definitivt inte, men det kommer väl fler vårar förhoppningsvis.

Nu har halvsyrran...

... valpat färdigt, 9 tikar & 2 hanar hade hon uti sin lilla mage:


Stort GRATTIS till det nyblivna föräldraparet Anthriscus Grace O´Malley, "ISA" & Flatterhaft Black Dog, "DOGGE"!


Snart kommer valpbilder att läggas ut på Anthriscus NYA hemsida:
http://www.anthriscus.dinstudio.se/ titta gärna in där oxå!


BORTSKÄMD...

... NEJ INTE ALLS, bara väldans populär, eller?

Jag har fått jättemånga fina presenter idag:

Ett jättefint liggunderlag, en skittuff kamouflage dummieväska med kamouflage dummiesar  och kamouflage scarf i samt godsaker, en påse grisöronlight och en hjärteleksak av "tokiga" Lakkan & Marie.

Påskägg med en jättesöt gult tjockiskyckling samt en påse gott & blandat av Elliot & Ann.

Stort tuggben och kycklingkamp-leksak av Tessie med flock.

Lång korv-leksak av Guinness & Grappa med flock.

Godsaker från LILLMATTES kompis Rebecca.

Från min egen flock fick jag en supersöt pudelflicka (dock icke levande) samt en Ruffwear dummies och inte minst denna supersmarriga tårta:

TACK för ALLA fina presenter och ALLA grattis hälsningar!


Det kom ett...

... mail med grattishälsningsbild från mamma Jizza till oss alla i Nattkullen.

Mamma Jizza

Jag stämmer naturligtvis oxå in i ett rungande GRATTIS till alla mina syrror & brorsor. Tänk att vi redan är 3 år idag!

Ett par timmars sömn... sedan är det paketöppning som gäller, YIPIIIIEEE!.

Total...

... BLACKOUT!!!

Med facit i hand så borde jag ha stannat hemma i eftermiddags och aldrig åkt iväg till jaktkursen.

Det var så kul att vara tillbaka (i alla fall till en början). Medans vi väntade på att alla skulle dyka upp så dök några kända ansikten dök upp som inte var med första gången, nämligen Max & Carina samt Calla & Ann-Sofi. Ännu kuligare blev det när jag fick ta emot en födelsedagspresent av Tessie med flock, men tyvärr inget öppnande idag heller, fasicken vad man skall behöva vänta länge på det här stället.

Jag var laddad till tassarna men skötte mig bra på stadgan på stigen och en bit in på apporteringsstadgan. Vi parkerades på en rad, Gert & Kent kastade dummiesar som ibland hamnade ganska nära oss och ibland lite längre bort, men oavsett skulle vi markera alla för man visste aldrig vem som skulle få hämta vilken av de två som kastades och när. När det blev min tur så såg jag att den hamnade en bra bit ut ungerfär vid vimpeln. Jag satte fart... men där jag trodde att den låg där låg den inte så jag drog vidare ut och kom ur kurs och hittade inte tillbaka. MOR hon visslade och skrek och kom springande ut, men jag nonchalerade henne totalt, jag hade viktigare uppgifter. Men när både Gert & Kent närmade sig så var det bäst att söka skydd hos MOR. Jag fick ett nytt försök på den andra dummiesen och då gick det bättre.

Sedan var det dags för dagens riktiga övningar. Först höll Kent en genomgång för alla och förklarade hur de tre rutorna som var utplacerade skulle användas. Jo det skulle tränas linjetag på linjetag på linjetag. Om man inte gick rakt ut direkt så blev det backning och förflyttning längre fram tills man klarade av det. Vid varje flagga låg det två dummiesar och vid förflyttningarna mellan flaggorna var det ett ordentligt fotgående som gällde. 

Jag & Tessie fick dock börja borta i hörnan hos Gert (undrar förresten varför han alltid är förvisad dit ner?). Hos Gert sköts det och sedan kom en markering som inte fick hämtas förräns en dirigering hämtats in. Tessie fick börja och jag placerades en bit ifrån. MOR gick ivär en bra bit bort, Gert sköt och MOR kastade en dummie. Tessie vändes bort och riktades mot dirigeringen, när den var inne så skickades hon ut på markeringen, såg lätt ut, lika lätt som att ligga kvar tills det var ens tur. Min dirigering misslyckades, dvs MOR styrde mig fel och jag drog mig lite väl mycket till vänster. MOR blåste i pipan igen, väldigt argt faktiskt, men jag nonchalerade det denna gång oxå från början och när jag kom tillbaka och skickades på nytt så gick jag rakt på. 2 meter från MOR så kände jag att jag behövde kissa på en liten tuva, men MOR hindrade mig. Jag hade lite svårt att släppa doften från tuvan och då jag skickades på markeringen så blev farten lite väl låg på vägen ut. På invägen så tog jag rundan bortom tuvan igen... men inte fick jag lyfta på benet denna gång heller. Fan vad man är hårt hållen!

Vi förlyttade oss sedan till en av rutorna, skick 1 & 2 jättebra men sedan tog dofterna all min fokusering och det tog minsann tid att förflytta oss mellan flagga 2 &  3 och 3 & 4 för att farten var oxå försvunnen.

Under 2-beningarnas fika paus hörde jag hur MOR beklagade sig över min dåliga fart/fokusering. Kent trodde inte det var så illa och ville se det själv med egna ögon. När han gjort det kunde han konstatera att idag var jag hopplöst ointresserad av dummiesar, det var annat som var betydligt mer intressant, dvs dofter av löptik och ändå fanns det ingen löpande tik i förmiddagsgruppen heller. För att slippa packa ihopa innan kursen var slut så skulle jag få hämta markeringar över stigen... men detta fungerade inte heller och då kastade MOR in handduken och jag blev förvisad till bilburen tills kursen var slut medans MOR försvann bort till de andra som oberört tränade linjetag för fullt på samma plats som jag varit på.

När MOR kom tillbaka så var hon lite låg, muttrade lite och undrade varför jag betedde mig som jag gjorde. Hon frågade om jag inte tycker det är kul att hämta dummiesar & vilt . Mitt svar blev varken JA eller Nej, för ärligt talat så vet jag inte längre.

MOR hade lovat att jag skulle få pröva baddräkten i Saxtorpsdammarna, jag trodde att det var kört men nej då, vi åkte dit tillsammans med Calla & Ann-Sofi. Men den där baddräkten var (nog) ingen hit... 3 försök fick jag på mig. Försök 1: Skakning direkt när jag kom upp ur vattnet men dummien höll jag kvar tills jag var en halvmeter ifrån MOR, sedan rullade jag mig hysteriskt i sanden/gräset. Försök 2: Skakning, längre transportsträcka men samma procedur.

Försök 3: När jag kom upp ur vattnet så var MOR borta... och jag tänkte nu är "goda råd dyra", när jag hörde pippan så for jag i väg som en raket och glömde att skaka mig och dummien råkade dessutom hamna i MORS hand när jag hittade henne. När baddräkten kom av så fick jag glädjefnatt.
Här kommer Calla, simmandes lugnt och fint:

På väg upp för avlämning:

och så skakar hon sig så det står härliga till:


Vad som händer framöver för min del vet jag inte... för just nu verkar jag inte att stå så väldans högt i kurs.
Men mitt tips till MOR är:
BRYT IHOP OCH KOM IGEN... jag skall nog få både lust och fart att hämta dummiesar & vilt igen!

Vid halv sjusnåret så ringde Lakkans morsa och ville att MOR skulle komma ner på gatan. Jag blev skitledsen för att jag inte fick följa med... vad hade det spelat för roll om jag träffat Lakkan, idag var ju ändå skadan skedd lixom :-(
Men mungiporna gick upp lite på mig igen när MOR kom tillbaka med famnen full av födelsedagspresenter :-)

Härlig stadsprommis...

... med brorsan Elliot!

Halv 7 mötte vi upp Elliot & Ann på parkeringen bakom stadsteatern och genast drog vi iväg ut på stan. I hela 2 timmar var vi ute och spatserade i det fina kvällsvädret.

Så klart som på alla andra stadsprommisar med kompisar så blev det körv på väga... det var längesedan sist så det satt riktigt gott i kistan.
Två förväntansfulla/helfokuserade killar:

Elliot i ättagen:

Jag fick oxå en födelsedagspresent av brorsan & hans matte, ett stort påskägg, men MOR säger att jag får vänta att öppna tills på söndag, inget tjuvkikande alltså, synd... det hade varit kul!

Om ett par timmar är det så dags för att åka till jaktkursen. Jag såg att MOR lagt ner silvertejpen i ryggan och det tycker jag är bra för hemma i byrålådan gör den minsann ingen nytta. Rapport kommer senare...

Ha en härlig vårfredag! Ja, jag vet att det inte riktigt gäller alla ännu, men ni får ha det bra i alla fall :-)

Kära nån...

... vad det skall vara svårt att koncentrera sig när det finns löpande tikar i ens närhet.

Igår på Fart & Fläkt var det 2 tjejer som löpte och det ställde till det ganska rejält när det gällde att koncentrera sig fullt ut.

MOR sa att det normalt skall mycket till för att jag skall rata godis... men idag föredrog jag stundtals alla underbara dofter. Så klart inte populärt... men jag kan inte rå att det blir så ibland.

Men hyfsat tycker jag nog ändå att det gick.

På platsliggningen så fick vi ligga i ring medans Lisa gick omkring och störade sig med en bit päls i ett snöre som hoppade & hade sig både framför och bakom oss. Detta fixade jag och jag suktade inte ett dugg efter tikarna, jag var ju tvungen att ha stenkoll på vart MOR tog vägen. Det enda jag gjorde fel på var att jag gick över i "skinkposition" efter ca halva tiden, jag tröttnade på att ligga så där snyggt och prydligt.

Fria följet kämpar vi fortfarande på med, likaså vänstersvängar som börjar arta sig nu. Rutan är rutan.... Fjärren med baklängesbelöning gick himlans bra. Ställande/läggande/sättande under gång gick bra... sättandet var första gången så jag trodde att det betydde att man först skulle sätta sig OCH sedan lägga sig... men det var fel blev jag snabbt upplyst om. Apporteringen gick förträffligt.

Men löptiksspårandet var gårdagens bästa prestation... jag hade hela tiden full koll på var dom gått resp suttit/legat... inte en endaste gång behövde jag tveka, näsan var som fastklistrad på gräset.

Men en stor eloge fick jag faktiskt av MOR och det var att jag inte "rymde" trots att möjlighet fanns emellanåt.

GRUS I...

... MASKINERIET, ja så startade träningen igår!

Det var inte helt uppskattat att jag fjantade med upptaget av dummisarna som hamnade i gruset, men jag kan bara inte få grus i munnen/tänderna, det är skitäckligt. MOR försökte och försökte men jag tog inte upp den, hur hon än gjorde så nonchalerade jag det hela och då gav MOR upp och jag blev oerhört lättad.

Resterande stadgeövningar fixade jag bra.

Vi förflyttade oss lite längre in i Lommaskogen där vi nästan utgick från samma utgångspunkt. På ena hållet fick vi en kolla in en lång dummiemarkering innan vi vändes ett kvarts varv och skickades först på en dold dirigering och därefter på markeringen. På andra hållet fick vi först kolla in en kortare viltmarkering innan vi vändes helt om och skickades först ut på en viltdirigering. Sedan blev det dubbelmarkeringar med vilt, en lite längre ut än den andra.

Det var en bra "silvertejp" MOR lagt sig till med, trots min kassa inledningen så satt den ganska bra på plats, något litet ljud tog sig igenom men det var allt och det var riktigt skönt att få jobba i lugn & ro.

Några bilder, Eva, Bell & Spot har stenkoll på händelserna:

Här kommer Sandy i full galopp:

och här kommer Kidden:

När vi var nöjda & belåtna så föreslogs det en skogstur... alla hängde på förutom syran Vira som precis slutat löpa, SYND det hade kunnat bli riktigt kul! Men det gick bra med Sandy oxå:

Dagens glada flatte/mattegäng:

Jag måste bara få visa det nya baddräktsmodet för 2009:

Det sägs att den skall motverka vattenskakningar, kan det verkligen vara så? Förhoppningsvis har jag ett svar på detta på fredag kväll.

And the winner...

is... nu är ni spända va?

Tänk att man skall behöva anordna bloggtävlingar för att få igång er alla!

Det har kommit in många bra förslag, några riktigt påhittiga faktiskt men tyvärr inte rätt:

Guinness gissning: "Jag gissar att du håller på att planera ett hejdundrande födelsedagskalas, som du ska bjuda alla dina flatte-kompisar på! " 
Detta hade varit toppen, men tror inte att FAR skulle gilla detta... han är så rädd om sin TV, men kul hade det kunnat bli!

Niños gissning: " Tror att det snickras på en "specialbalkonghundkoja" till dig Walle! Med sköna dynor, gardin, lampa osv... Där du kan ligga på span eller bara fisa och slappa."
Så mysigt... detta tål att tänkas på... kanske jag kan önska mig i födelsedagspresent rent utav :-)

Nä det är faktiskt så att jag snickrar på en HEMSIDA... men det tar tid för jag vill att det skall bli så bra som möjligt. Så... de första att gissa rätt var Mia & Viggo. GRATTIS! Priset kan avhämtas hos Kent eller Gert då ni förhoppningsvis skall kursa på lördag :-)

Emma & gossarna samt Ulrika, Isa & Molly gissade in i framtiden... för ja, jag skall försöka snickra till en sida även för Kennel Anthriscus snart... men om det lyckas så att M blir nöjd & glad återstår allt att se.

Till  ALLA ER som inte vann denna gång... Tack för Er medverkan! Det kommer fler chanser framöver jag lovar.

Rapportering från söndagens träning kommer senare ikväll.

Lite dåligt...

... på bloggfronten just för tillfället... jag har nämligen lite viktigare saker för mig.

Nu blev ni lite nyfikan va? Jag tänker ännu inte berätta utan jag tänkte nämligen att NI skall få lista ut det och därför utlyser jag min första bloggtävling för detta år:

VARFÖR HAR JAG BLOGGAT LITE DÅLIGT DE SISTA DAGARNA, VAD HÅLLER JAG PÅ MED EGENTLIGEN?

Som vanligt kommer vinnaren att belönas! (Den som vinner är den som gissar rätt först)

Får väl berätta lite om hur dagen varit idag.
Vaknade till härligt vårväder och morgonrundan blev en riktig långis med roliga träningsstopp på vägen. På ett ställe gick MOR upp för en hög backe och där stod hon och viftade med dummien en bra stund innan hon kom tillbaka. Tänk att hon vågade göra detta trots att 6 hundar lekte tafatt med tjo & tjim på fältet bakom mig, detta måste bero på att hon litar på mig :-).  Annars har det varit en lugn dag med flera långa promenader, det gäller minsann att passa på när vädret inbjuder till utevistelse. Att våren är på väg har jag märkt även på ett annat sätt, FAR har städat på balkongen och jag har därför kunnat ligga på min favvoplats eftersom balkongdörren varit öppen en hel del, MYSIGT! Nu har jag precis gnagt i mig ett smarrigt grisöra medans jag har lyssnat på melodifestivalfinallåtarna. SNÄLLA, SNÄLLA jag hoppas ni röstar på rätt låt!

Vilken...

... soppa det blev av det hela ikväll!

FAR skulle laga blomkålssoppa med färsspett tills MOR kom hem. Allt var planerat in i minsta detalj... men när soppan skulle mixtras (som FAR kallar det) så hände det som inte fick hända. När FAR satte på mixern så var det som om soppan lixom exploderade och locket på mixern åkte av och ja resten kan ni nog själv räkna ut. Det var tur att MOR var lite sen hem för annars hade hon nog inte blivit så glad av att se förödelsen. Men jag & FAR hjälptes åt att städa upp, jag tog golv, vägg & skåpsluckor nere omkring och FAR allt ovanför min höjd om man säger som så.

Men det var en himlans god soppa må jag säga, synd att man inte fick ett färsspett till bxå bara... men jag fick mer soppa och MOR & FAR mer färsspett. om man säger så... ja tänk som det kan gå ibland!

Nu skall jag hålla fredag kväll men imorgon är jag med all säkert tillbaka igen.

Bye bye!

Dirigeringsövningar...

... blev det redan imorse på flera olika platser och på olka avstånd. Någon dummie hade jag koll på när MOR droppade, andra inte... men det spelade ingen roll, jag hämtade glatt med en jädrans fart både ut & in. MOR hoppas på att denna träning skall få mig att verkligen fatta att när hon säger "ut apport" så skall jag springa rakt ut i den riktining som hon pekar. En annan morgon har hon också tänkt att lägga flera på ett linjetag och sedan skicka ut gång på gång... det kan nog oxå förstärka det hela, tror ni hon har rätt i den tanken?

Det blev så klart oxå lite FF-träning innan vi spatserade hemåt igen för att sätta i oss morgenmaden.

Ikväll har jag varit och träffat Kajsa, den lille rottistjejen har verkligen vuxit till sig. Vi fick busa som attan i rastgården... inte helt fel så där en helt vanlig onsdagskväll.

Plötsligt händer det...

... och det har det gjort nu (tror jag)!


Igår var vi på Fart & Fläkt och koncentrationen var bra mycket bättre under detta pass än tidigare.


Började med Platsliggning för halva gruppen medans andra halvan tränade på apportering. Så man kan lugnt påstå att det var en platsliggning med störande inslag, apportbockarna for omkring lite varstans. Vet inte, men förmodligen var det anledningen till att inga mattar & hussar gick och gömde sig. Det var inga problem att ligga kvar de två minutrarna men jag tycker inte att det är bekvämt att lixom ligga rakt upp så jag lägger mig ganska snabbt lite bekvämare, dvs på ena skinkan. Detta skall tydligen nu (oxå) arbetas bort, för skinkliggning är inte snyggt!!!! För att kunna ligga snyggt så måste man tydligen bygga upp muskelaturen, så nu skall jag dessutom bli en muskelbyggarkille. Man får minsann & dar stå ut med en hel del, men det är rätt kul för gör man rätt så kommer belöningen som ett skott.


Sedan blev det platsbyte och jag får fortsätta hämta apportbocken tillsammans med hoppet... men det blev lite svårare att komma ihåg att ta vägen över hindret tillbaka när det var hundar överallt omkring mig... men med lite påminnelse från MOR så gick det så klart.


Rutan - var dagens "huvudmål". När MOR frågar mig var rutan är så kollar jag bort mot konerna, galopperar in, trampar på targeten och blir stående tills belöningen kommer. Detta funkar bra gång 1 & 2 med target och ganska bra gång 1 utan target men sedan tar det stopp. Den stora frågan som MOR ställer sig är nu är om jag har fattat "galoppen" eller ej. Jag är ju en kille som som snabbt blir uttråkad om man kör för många gånger och det vet MOR. Så nu skall jag testas på att skickas en gång mot en ruta och sedan förflyttas till en annan och skickas ditåt och sedan skall något annat roligt göras emellan för att sedan på nytt skickas mot en tredje ruta... mer om detta lär ni med all säkerhet få höra.


Vad gjorde vi så mer, jo Lisa kollade in det Fria följet för oss med mest fokus på vänstersvängar. När det gäller kontakten så har (nog nu) PÅ- och AV-knappen hittats, tänk att det plötsligt bara så där nästan kan hända :-) När det gäller vänstersvängarna, så börjar det oxå ta sig men det finns lite mer att önska när jag trampar in... men, men det går framåt och det är huvudsaken.


Avslutningsvis så blev det lite fjärr med bakåtbelöning. Ha ha, när jag utfört första liggkommandot snabbt och snyggt så försökte jag sticka, men stoppades på 2 röda av MOR och fick höra att det minsann krävdes lite mera. Så ett snyggt, snabbt ligg/sitt/stå krävdes och sedan for jag iväg som en raket på VASSEGO-KOMMANDOT!


Som vanligt skall vi träna på under veckan med både det ena och det andra gällande lydnaden.


Detta var allt från Fart & Fläkt för denna gång!


Kontaktövning...

... i Pildammarna med simmande svanar & änder i blickfånget.

När MOR kom hem från jobbet så gick vi ut en runda i det fina vädret som det faktiskt blev till slut ikväll. Jag hoppas verkligen att våren är på väg nu.

Som sagt... vi hamnade i parken och MOR tyckte det var ett ypperligt tillfälle att träna på kontakten när jag satt och intresserade mig svanarna & änderna i en av dammarna. Först tog det ett litet tag mellan gångerna som jag självmant tog kontakt men sedan gick det snabbare och snabbare.

Vi hade en härlig liten träningsstund där tillsammans innan vi traskade vidare med rätt skaplig kontakthållning. När vi sedan kom till "apellplanen" bakom stadsteatern så blev det lite fjärrdirigering på kort avstånd. Ställandet från både liggande och sittande gick spikrakt upp på 3 försök av 3. MOR blev riktigt förvånad och ställde sig undrande... var det ren tur eller ren skicklighet? Om hon är riktigt nellad så får hon väl ta reda på vilket redan imorgon kväll när det är dax att åka till Fart & Fläkt igen, för jag tänker inte säga som det är.

Måste visa en bild från gårdagen på hur bra min morsa matchar med Enzo och hans täcke:

Daddy...

... Daddy cool!

Idag har jag fått träffat min farsa Woody och hans husse Johnny. "Husse" Johnny har jag stött på 1 gång tidigare (MOR har mött honom två gånger för 1 gång åkte hon taskigt nog utan mig till Danmark). 


Klockan 10 var det samling på gårdsplanen uppe på Ängshög. Av Woodys åtta "barn" så var det jag & 4 av mina syskon, Castor, Enzo, Elliot & löpande Vira med husse & mattar. Mamma Jizza var oxå med samt halvbrorsorna Bell, Spot & Kidd. Ulrika var för dagen hundlös & Lasse var gevärsklädd. 

Efter lite introduktion och info om dagens händelser så var det dags att börja visa upp sig. Det hela började inte speciellt bra för min del... eftersom att MOR inte höll kontakt med mig på rätt sätt så fick jag mig en lektion av Johnny så fort vi kom ut i hagen. Han bara tog tag i mitt koppel och sedan visade han & jag tillsammans hur det skall se ut både med och utan koppel... och det hela är ju en baggis när man får klara direktiv om vad som gäller. Om det sedan sas på danska, svenska eller engelska spelade ingen större roll, det gick bra med good boy, come on osv.

När första lektionen var avklarad så var det dags för lite stadgeövningar och de gick bra för alla utom just här, då det var lite oro på linjen. Vem tror ni Enzo, Elliott & jag glatt spanar in? Men inkallningarna strax efter lyckades i alla fall.

Sedan blev det en lång walk up där det kastades dummiesar från fyra håll och ingen visste från början vem som skulle få hämta så det gällde att vara på sin vakt hela tiden när ledet stannades upp. Ibland gällde det att snurra runt ett halvt varv fort som attan för att hinna med att se vart det kastades bakåt.

Här kan man ju fråga sig vem som fokuserar på rätt sak, flattar eller mattar?

Det blev lite bortfall ur ledet en liten stund... fanns några killar som ville behålla dom roliga kanindummiesarna för sig själv ett lite tag... men ordningen återställdes efter ett tag igen och så var vi fem i ledet igen. Dagens snyggaste avlämning stod Elliot för när han tryckte upp dummisen nästan under nejsan på Johnny (tyvärr inget bildbevis, kameran mådde inte så bra längre, fukt i maskineriet).

Övningen efter kördes i hagen bakom huset för att hämta in markeringar över bäcken över gärdsgården. Det är inte alltid så självklart att ta den närmsta vägen, jag valde den lättaste vägen över gärdsgården 2 gånger av 3 medans t ex Enzo Ferrrari fullständigt flög över först bäcken och sedan gärdsgården alla gånger. När denna övning var över så blev MOR lite trött på mitt gnällande/suktande efter Vira så det fanns bara ett alternativ och det var att jag fick bli lite avkyld någon minut och det hjälpte vill jag be om att få berätta, det var rätt skönt att få koppla av lite granne medans Johnny babblade på.


Sedan följde dirigeringar innan det blev dax för en välbehövlig vila för oss 4-beningar i bilarna samtidigt som 2-beningarna intog en god lunch, blev lite varma och delade ut gaver till Johnny som tack för att han & Woody ville komma och hälsa på oss alla.

När alla kände sig manade... så var det sedan på ett igen. Täckena av, hjärnorna kopplades på och så var det ut i hagen nedanför trädgårdslandet deras och nu hade viltet plockats fram. Vi fick börja med KalleKanin, vart och ett ekipage gick tillsammans ut och lade Kalle vid ett träd, halvvägs tillbaka så sattes vi och sedan skickades vi utåt/bakåt för att hämta upp honom.

Sedan blev det först ett separat viltsök och sedan ett separat dummiesök där viltet/dummiesarna hamnade på båda sidor om bäcken men oxå i bäcken, alltså tillräckligt med utmaningar.

Sista övningen var viltmarkeringar över vägen uppför en backe och här testade 2-beningarna oss på om vi kunde komma in till dom utan visselsignal när vi plockat upp viltet och det kunde vi så klart, bra flattar reder väl sig självt, eller? Vi, jag, Enzo & Kidd testades oxå på att skickas ut innan den andre kommit in och lämnat av. Först blev Kidd lite konfunderad när Enzo for ut och när det var min tur så stod Kidd & Enzo framför mig på vägen med vars sin and i gapet och såg livsfarliga ut och jag vågade helt enkelt inte ta mig förbi dem förräns jag fått lite stöttning av MOR och sedan gick det bra. Att gå ut mot en mötande hane på väg in var första gången för mig... men det skall man väl oxå lära sig att våga så småningom.

Avslutningsvis så fick vi sedan se Spot visa hur dubbelmarkeringar med styrning mot en viss dummie skall gå till, det var alltså bara att se & lära!!!!

En härlig & mycket trevlig dag fick vi trots det jäkla vädret och klockan 16.45 så var vi mer än nöjda & belåtna och de flesta av oss var blöta in på bara skinnet.

Jag måste bara berätta att MOR verkligen fick ett och annat att tänka på idag... dels måste hon ändra attityd/röstläge mot mig OCH dessutom lära sig hålla käften, först då kan det bli "ordning och reda på torpet" gällande vårt samarbete i naturen. Ja vi får väl se hur det blir... det är i alla fall upp till MOR nu om vi skall lyckas framöver eller inte!!!
Förresten Spot, var blev den utlovade silvertejpshjälpen av?


Drygt 2 veckor...

... sedan är det dags för söta Isa (min träningskompis) & snygge Dogge att få sina bäbisar.

Tröttsamt värre tydligen att gå i väntans tider:

Undrans hur många bäbisar det finns i denna lilla magen... vad tror ni?

Bakläxa...

... eller kanske skall jag kalla det hemläxa?

MOR jobbade hemma i förmiddags för att slippa att stressa hem vid middagstid. Jag gillar när hon jobbar hemifrån för då kan jag ligga och mysa vid hennes fötter hela tiden. Idag låg jag där och laddade inför jaktkursstarten.

Vi åkte iväg i god tid, MOR visste inte riktigt hur lång tid det skulle ta at köra dit så vi kom fram alldeles för tidigt men det gjorde inte så mycket för då hann jag att bli rastad en bra stund.

Efterhand så dök de andra kursarna upp, Tessie, Jum Jum & Frode var kända nunor från kursen i höstas resten var nya tjejer & killar (som jag redan glömt namnen på).

Idag ville Kent & Gert kolla hur våran stadga var samt hur långt vi kommit för att kunna lägga upp resterande kurstillfälle på bästa sätt för oss alla.

Vi fick börja med att gå efter varann på led på en stig med behörigt avstånd, sedan började ekipagen bakifrån att springa förbi oss, sedan blev det serpentingång.

Vi förrflyttades sedan upp på åkern och medans vi walk-upade så for det dummiesar till höger & vänster utan att vi fick hämta först. Sedan kastades det en markering åt oss en & en som vi fick hämta. Sedan förflyttade vi oss till en paddock där vi testades på inkallningar med eller utan störning.

Alltså, när det gäller stadgan så var det inga större brister för min del... kanske hade jag kunnat gå lite närmre morsan på fotgåendet men att sitta lös medans de andra jobbade vållade inga som helst problem, jag väntade snällt på min tur och att kasta störningar strax innan inkallning kan dom oxå fortsätta med för så lättlurad är jag inte.

Några bilder från stadgetestet:


Stackars gamle man... måste stötta sig:

Men denne man däremot, han visade stort prov på snabb reaktionsförmåga när "hans" dummie höll på att bli tjuvad (kolla foten):

Sedan blev det lite paus innan det blev lite tuffare tester efter att vi delats upp i 2 grupper. Jag hamnade i Kentas grupp, där man fick välja om man ville få kastat en markering och sedan skickas på en dirigering eller vice versa. MOR valde det förstnämnda för mig. Jag släppte markeringen så fort MOR vände mig ifrån den och koncentrerade mig på dirigeringen. Jag sprang rakt ut men när jag kom till stigen så vek jag av till vänster och då kallades jag tillbaka. Nytt försök och med lite stöttning så gick jag över stigen och fann massor av kuligheter, vilka jag kollade in innan jag slutligen bestämde mig för att ta in en vildsvinsdummie. Sedan skickades jag mot markeringen som hamnat innanför ett staket och det tog ett litet tag innan jag hittade ingången... för jag trodde inte att man fick gena. Efter dessa två skick så fick jag höra att jag var slapp i käften... så det är väl bäst att vi tränar på att jag skall hålla kvar dummien bra mycket längre. MOR försökte försvara mig men se det var inte mycket lönt... men snällt att hon försökte i alla fall. Under tiden, tills de andra blev klara så fick jag hämta vildsvinsdummien gång på gång och det gjorde att den blev mindre äcklig. Bra tänkt morsan, avdramatisering har aldrig gjort någon skada.

När alla i gruppen var klara så blev det sidbyte. När vi kom till Gert så ville han att vi skulle dirigeras till höger om ett liggande jakttorn. Det var väldigt viktigt att det blev till höger för där låg lite "dolda" dummiesar för avhämtning. När man kommer ut och ser ett hav av dummiesar så vilja jag gärna välja & byta ibland oxå. När jag tagit upp den första bästa så stannade jag upp och funderade på om jag skulle byta, men MOR gjorde klart för mig att det skulle jag minsann inte alls göra. Nästa övning, det låg dummiesar kvar på samma ställe men vi hade förflyttat oss. MOR och jag gick en bit framåt tillsammans och sedan kastade hon en dummie bakåt och så dirigerades jag istället  mot de andra. Mit val av dummie gick snabbare nu och som belöning fick jag hämta den först kastade markeringen. Här var det MOR som fick höra ett och annat., bl a att hon skall använda sig mera av det ord som jag faktiskt lyssnar på när jag plockat upp dummiesarna och inte riktigt väljer att springa hem direkt. Ordet är "HÄRÅT", alla de andra kan hon skippa och sedan bör hon låta bli att störa mig och bara vänta in mig.

Nu har vi 2 veckor på oss att förbättra oss båda två... undrar vem som får det tuffast, jag eller MOR?


LILLMATTE är ute och rumlar igen... och jag har som vanligt tagit på mig att invänta hennes hemgång innan ljuset släcks ner helt för natten.


Jag tror minsann...

... att jag gjort min bästa träning på väldans länge :-)

Direkt när MOR kom hem så stack vi iväg till Lomma. Direkt när jag kom av bilen så rusade jag bort mot Lakkans bil... men hon var inte där, jag kollade Elliots bil oxå men han var inte heller där. Direkt fattade jag lite misstankar, var dom någonstans tillsammans? Jag spanade in på apellplanen, inte en skymt av dem så då valde jag snällt att följa med MOR dit bort där vi brukar hålla till.

Vi hade bara hunnit köra igenom ett för oss lyckosamt FF, sedan kom Elliot med matte Ann bort till oss, de hade inte varit så lyckosamt att hålla till borta i andra delen där Lakkan höll till. När det gäller vårt FF eller egentligen våran hålla kontaktövning så blev det bra, jag släppte bara pyttelite i starterna men sedan var jag bra med på de korta sträckor som vi går. Kravet på att det skall bli snygga höger-/vänster-/heltomsvängar har MOR släppt lite på för tillfället, hon tror att vi fixar till det lätt sedan när kontakten är så bra som den kan bli för oss.

Lite ställande, lite hopp ut & in, lite apportering, lite fjärr och slutligen lite rutan gick oxå ovanligt bra.

De ena nackdelen ikväll var att det blåste så förbaskat så träningen blev litta kort tyckte jag, i och för sig så blev den väldigt effektiv, vilket i sig är någon nackdel. Den andra nckdelen var så klart att jag inte ens fick se skymten av Lakkan, så jädrans tjaskigt av 2-beningarna!!!!!

Imorgon eftermiddag börjar min nybörjarjaktkurs, det skall bli kuligt att få skaffa mig nya kunskaper i detta ämne av lärarna Kent & Gert... som med all säkerthet klurat på övningar sedan senaste kursomgången hösten 2008.

Morgon & ...

... kväll, jo då det har det minsann blivit FF-träning precis som MOR & jag kom överens om igår.  En bra början alltså!

Måste erkänna att det är lite lättare att fokusera på uppgiften när det inte finns så många lockelser/störande inslag som på en apellplan... dvs bakom Stadsteatern är det betydligt stillsammare.

Kanske blir det en tur till Lomma imorgon kväll, skall se om vi kan locka med oss Sigge & Lena. Lakrits kommer att vara där men hon löper så något pussande kan jag nog inte räkna med precis.

TISDAG IGEN...

... och då har jag varit på besök hos FART & FLÄKT!


Men idag var det inte så mycket fart & fläkt inte. Vi är många 4-beningar & 2-beningar som skall samsas om planen och då får man allt se till att hålla sig lite på sin kant.


Vi började med gemensam platsliggning, det tog en stund innan jag fick bli liggande... MOR beordrade mig nämligen upp och ner flera gånger, hon var inte riktigt nöjd med tempot på mitt läggande. Så när jag äntligen fick bli liggande så var jag bara tvungen att snusa runt lite. Detta var naturligtvis inte heller till belåtenhet för henne, så jag fick några rejäla tillsägelser och sedan bara gick hon sin väg och då var det minsann bäst att hela tiden hålla full koll på vart hon tog vägen. Det som jag klarade väldigt bra var att jag låg stilla tills det var min tur att få sätta mig upp och då gjorde jag det väldigt snabbt OCH snyggt.


Sedan skulle 2-beningarna jobba 2 & 2. De kritiska glasögonen skulle sitta på näsan på den 2-bening som inte hade sin 4-bening på banan, detta för att se hur det fria följet fungerade. Kontakten var usel från början men jag spottade upp mig bra efterhand och jag fick lite beröm, när jag håller kontakten så ser det riktigt trevligt ut :-).


Dagens huvuduppgift var annars APPOIRTERING. Att hämta en apportbock och komma in och lämna den till MOR har jag inga problem med så jag fick pröva på något nytt istället. MOR kastade apportbocken över hindret, jag fick hoppa över hindret och hämta den och sedan hoppa tillbaka, det var kul, ja faktiskt mycket kuligare än bara hoppa över och sätta sig och sedan hoppa tillbaka.  Farten då? Ja, den gick det inte att klaga på här inte!


Sedan blev det lite vittringsapportträning. Här fick jag lite hjärnsläpp, jag trodde att jag skulle trampa på pinnen men när inget klick kom... så fick jag pröva något annat och klicket kom när jag snusade på pinnen, så det måste ju ha varit det "right things to do".


MOR försökte sedan lura mig, hon skickade mig till rutan, jag satte fart mot rutan men upptäckte att det inte låg någon target i mitten och varför skulle jag då överhuvudtaget gå in dit? Jag är väldigt förvånad att hon ens försökte... så nu är jag rädd för att jag måste lära mig springa in i rutan på ett annat sätt eftersom att jag verkar vara lite väl mycket "targetberoende".

Det som är lite synd är att en timme går så fort när man har roligt!

Jag har gjort en deal med MOR, vi skall nu varje morgon & varje kväll intensivt träna på det fria följet, för jag vill verkligen bli bättre på detta för att vi skall kunna lägga mer krut på andra kuligheter istället.


Träning med...

... svåraste störning.

Idag var det dags att åka till Blentarp och träna hos Kidd & Eva tillsammans med Vira & Berit. Det första Berit berättar när vi stigit ur bilen är att Vira löper, precis som om det hade behövts, jag kände doften av det direkt. Medans dagens träningsplaner smiddes så måste jag erkänna att det var jobbigt att sitta still och för ovanlighetensskull så jämrade jag mig lite.

Vi gick idag ut till nya marker där inte jag tränat förut i alla fall. Vi skulle börja med ett relativt stort dummiesök och medans det förbereddes hade jag förbaskat svårt att sitta still på platsen som jag var anvisad till. Jag är en hejare på kryp fick jag höra... kul att man är riktigt bra på något :-)

Här var vi dock alla väldigt fokuserade på sökområdet:

Hur som helst, jag fick börja och plockade ganska så snabbt in 5 st, Kidd & Vira lika så. Sedan fick jag ta 2 till och de andra vars en.

Vira i mysväntan på sin tur:

Vi övergick sedan till ett litet närsök där bytesmarknad absolut inte tilläts.

Övningen med en dirigering efter 2 kastade störningsmarkeringar blev lite väl störande idag... men det gick till slut. Efter detta fick MOR för sig att jag inte förstår vad UT betyder så då blev det 3 långa dirigeringar med kommandot UT som gällde och det var NO PROBLEMS.

Vid nästa stopp, så togs äntligen viltet fram och det blev markeringar först med synlig kastare och sedan utan och det gick skapligt om än svårare utan synlig kastare.
Vira var en riktig hejare idag på att både plocka upp och hålla i viltet hela vägen in... men Kidden & jag kom inte så himlans långt efter. 


Här är Kidden på väg in:


Kaninerna verkar inte riktigt till att se likadana ut ju längre Norrut man kommer som här nere... Helena, visst skiljer det en hel del på både färg och storlek eller vad säger du?

I bilen på hemvägen... bad MOR lite om ursäkt över att hon fått tjata så mycket på mig idag, men hon förklarade att det är inte OK att krypa omkring när man skall sitta/ligga kvar, det är inte OK att sitta/ligga och pipa när jag aldrig gör det annars "bara" för att det finns en löpande tik i närheten. Visst kan hon förstå att det är jobbigt för mig men om vi skall kunna fortsätta träna/tävla så måste jag försöka lyssna på vad som gäller ändå. Usch vilka ultimatum hon ställer på mig MOR min! Ni andra killar... har ni något bra råd att ge mig, dvs hur skall jag fixa att kunna koncentrera mig fullt ut i löpande tikars närvaro?

CK, BIR, BIM...

... och jag vet inte allt vad det heter.

Det jag vet är att detta är titlar i utställningvärlden som jag aldrig ens kommer att vara i närheten av.

Men mina 2 snygga träningskompistjejer Sandy & Calla vet betydligt mer om dem.

Stort GRATTIS till era braiga resultat idag!

Ps. Ni kan väl själva berätta hur det slutade för var och en av er.


Några bilder...

... på charmtrollet som vi passade igår.

Det första Linus gjorde när vi kom hem var att han drog av sig strumporna, precis som FAR brukar göra och dom är inte ens släkt... eller? Får nog allt kolla upp detta lite närmre...